Er zijn heel veel soorten bloembollen!

Maak eens een ontdekkingsreis door bloembollenland. U zult verstelt staan wat u daar naast de tulpen, narcissen en hyacinten nog allemaal tegenkomt.

Het bijzondere van deze soorten is, dat zij onder de ‘verwilderingsbollen’ vallen en ieder jaar terug komen. Zij zijn cadeautjes in de tuin! Eenmaal geplant bloeien ze ieder jaar steeds rijker. En nog leuker… Het worden er steeds meer! Ze maken op eigen kracht nieuwe bolletjes en veel soorten zaaien zich uit.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn nog veel meer bijzondere soorten. Hoe leuk is het om deze straks in het voorjaar in de tuin te hebben!

Krokus

20131014_bloembollen_krokus - kopie

Het effect van krokussen is erg mooi wanneer ze in grote getallen geplant worden. Plant 100 tot 150 knollen voor een groots effect. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en ’s nachts. Krokussen zijn mooi in het gras en in combinatie met vaste planten in borders. De bloeiperiode is februari/maart en de plantdiepte 12½ cm.

Knikkende vogelmelk (Ornithogalum)

20131014_bloembollen_knikkende_vogelmelk - kopie

‘Ornis’ betekent vogel en ‘gala’ betekent melk; deze soort heet dus ‘vogelmelk’. De witte kleur van de bloem en de elegante bloemen zijn waarschijnlijk de reden voor de naam. De bloemen hangen trosvormig aan de stengel. De bloeiperiode is maart/april en de plantdiepte 10 cm.

Buishyacint (Puschkinia)

20131014_bloembollen_buishyacint - kopie

Een indrukwekkend beeld kan worden bereikt door bollen in grote aantallen onder bomen en heesters te planten. Omdat ze volledig winterhard zijn, is verwildering mogelijk. De bloeiperiode is februari/april en de plantdiepte 10 cm.

Sneeuwklokje (Galanthus)

20131014_bloembollen_sneeuwklokje - kopie

Sneeuwklokjes bloeien al door het sneeuwdek heen en kondigen en lente aan! Ze blijven jarenlang in de grond en vermeerderen uitstekend. Sneeuwklokjes bloeien uit tot een mooie groep bloemen, maar zijn ook prachtig in het gazon. De bloeiperiode is februari/maart en de plantdiepte 10 cm. Sneeuwklokjes kunnen ook prima in een pot of een bak groeien. Zorg voor verse potgrond en leg een laag grind of hydrokorrels onderin de pot.

Sneeuwroem (Chionodoxa)

20131014_bloembollen_sneeuwroem - kopie

Sneeuwroem is een gewas dat al vroeg het voorjaar inluidt. De sneeuwroem heeft geen speciaal onderhoud nodig en kan zich gemakkelijk vermeerderen. Ze groeien ook in gras. De bloeitijd is februari/maart en de plantdiepte 10 cm.

Sterhyacint (Scilla siberica)

20131014_bloembollen_sterhyacint - kopie

Sterhyacintjes zijn de meest populaire bloembollen voor verwildering. Plant de sterhyacintjes in groepjes van minstens 15 bolletjes of verdeel zo’n 25 tot 50 of zelfs meer bloembollen gelijkmatig over de border of een bloemperk. De sterhyacint kan ook prima in een pot of een balkonbak groeien. De bloeitijd is maart/april en de plantdiepte 10 cm.

Dwerg iris (Iris reticulata)

20131014_bloembollen_dwergiris - kopie

Dwerg irissen zijn speciaal geschikt voor gebruik in rotstuinen en bloeien vroeg in het seizoen. Wanneer de bolletjes zich goed op hun plaats voelen, dan komen ze meerdere jaren terug. De bloeiperiode is februari/maart en de plantdiepte 10 cm.

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

20131014_bloembollen_kievitsbloem - kopie

De klokvormige bloemen van de kievitsbloem hebben een zeer apart patroon. De bloeiperiode is april/mei en de plantdiepte 10 cm. Na de bloei geeft de kievitsbloem decoratieve zaaddozen.

Related Images:

Sorry, the comment form is closed at this time.