Stralende krokus is Bloembol van het Jaar

In 2015 mag de krokus onder de titel Bloembol van het Jaar stralen. Deze vroege voorjaarsbloeiers symboliseren de lente en blijdschap. Alsof ze onder de grond zitten te wachten, springen de knoppen bij het eerste voorjaarszonnetje open. Hoe leuk is dat na de donkere en koude maanden?

Krokus onder de loep

Krokussen lijken misschien allemaal hetzelfde. Maar wanneer je ze onder de loep neemt zul je ontdekken dat er prachtige varianten zijn. De kleuren verschillen van intens diep tot vrolijke pasteltinten. De populairste kleuren zijn blauw en paars, maar ze zijn er ook in het wit, geel en wit gestreept. Wie houdt van veel kleur kan het beste gaan voor de grootbloemige krokussen. Maar ook de delicate, kleinbloemige krokussen zijn als cadeautjes die uit de grond groeien. Het is een pracht om ze te zien bloeien.

Wist je dat…

Bijen heel blij worden van krokussen? Na de lange periode van kou waarin weinig bloeit, geeft de krokus als een van de eerste bloemen. De bijen zijn er als de kippen bij om van de heerlijke nectar te smullen.

krokus

Levensverhaal

Er schuilt een prachtig verhaal achter de stralende krokus. Van de meer dan honderd verschillende soorten speelt er eentje de hoofdrol in de geschiedenis. Dit is de bijzondere herfstbloeiende safraankrokus (Crocus sativus). Vroeger plukten de Grieken de meeldraden van dit soort, waarna ze deze droogden. De gedroogde meeldraden gebruikten ze als specerij in gerechten. Door dit gebruik gaven ze de bloembol de naam krokus wat saffraan betekent. Geloof het of niet, de gedroogde meeldraden zijn (hun gewicht) meer dan goud waard. Dit klinkt aantrekkelijk! Voordat je zelf enthousiast aan de slag gaat; zelf saffraan plukken gaat helaas niet omdat het weer te nat is voor de juiste kwaliteit van de meeldraden. Geniet daarom, met dit bijzondere verhaal in gedachten, lekker van de looks van deze bijzondere krokus.

Wist je dat…

De bloemen van krokussen reageren op het weer? Wanneer de knoppen zonlicht zien gaan ze direct open. Bij bewolking sluiten ze zich als de wiedeweerga.

krokus_bol_van_het_jaar

Hoop gezelligheid

Er bestaan meer dan honderd verschillende krokussen die je in de tuin kunt planten. De gele krokus (Crocus flavus) werd in 1579 voor het eerst gezien op de Balkan en in het noordwesten van Turkije. Andere krokussen komen uit Klein- Azië en landen rond de Middellandse Zee. Wanneer je ze in het najaar in de tuin plant kun je in het vroege voorjaar genieten van een hoop gezelligheid. Wil je weten hoe je ze moet planten? Volg dan de volgende vijf stappen:

  1. Maak de aarde los met een tuinschep op de plaats waar de krokussen geplant zullen
    worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijk bewerkbaar.
  2. Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat
    organische meststof worden toegevoegd zoals compost.
  3. Graaf een gat, met een tuinschep of een bollenplanter, en plant hierin de krokussen
    met de punt omhoog en de wortels naar beneden.
  4. Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een krokus van 3
    centimeter moet dus 9 centimeter diep worden geplant.
  5. Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

krokus_bol_van_het_jaar2

Kijk voor meer informatie over krokussen op www.bulb.com.

Wist je dat…

Krokussen hun heil weer ondergronds zoeken nadat ze hebben gebloeid? Daar overleven ze namelijk de hitte, droogte of kou van de komende maanden om het jaar erop weer lente in de tuin te brengen.

Related Images:

Sorry, the comment form is closed at this time.